Heidi Taitaja-kisoissa

Nyt, kun taitajakisat ovat kovaa vauhtia käynnissä Helsingissä, haluan itse kertoa omista kokemuksistani kyseisissä kisoissa.

Opettajani ammattikoulussa yrittivät houkutella minua kisaamaan jo toisena opiskeluvuotenani, mutten todellakaan halunnut mennä kisaamaan. En ollut kilpailuhenkinen silloin. Sitten kolmantena vuotena suostuin kokeilumielessä osallistumaan karsintoihin ja pääsinkin finaaliin. Taitaja2009-kisoissa tulin neljänneksi ja se jäi kaivelemaan minua todella paljon. Päätinkin heti, että ensi vuonna haen sieltä mitalin itselleni.

Seuraaviin kisoihin harjoittelinkin paljon enemmän kuin ensimmäisiin, ja voitin Taitaja2010-kisat. Olin todella onnellinen. Kilpailija sisälläni oli herännyt todenteolla. Seuraavaksi tähtäimessä olikin World Skills -kisat, joihin minua alettiin valmentamaan.

Aluksi meitä oli isompi ryhmä tyttöjä/naisia, jotka halusivat kisaan, mutta pikkuhiljaa porukka pieneni ja lopuksi meitä oli vain kaksi; minä ja Juulia. Meidän kahden välillä pidettiin karsintakisa, jonka Juulia voitti ja hän pääsi kisaamaan maailman kisoihin.

Pettymys oli todella suuri, olin panostanut kisoihin paljon, enkä sitten päässytkään tositoimiin. Siinä ei auttanut muu kuin niellä kiukku ja suru, ja jatkaa eteenpäin. Olin tuossa kohtaan jo aloittanut yritystoimintani, joten murehtimiselle ei ollut aikaa.

Uskon, ja tiedänkin, että olen saanut kisoista paljon hyvää. Ammattitaitoni ja kyky toimia paineen alla ovat kasvaneet. Ensimmäiset kisani menivät mönkään, koska jännitin todella paljon ja kuuntelin, mitä yleisö keskusteli aidan vieressä. Enää työnteko asiakkaan katsellessa ei haittaa yhtään.

Olin todella otettu, kun minua pyydettiin tuomaroimaan semifinaaleja. Olenkin ollut kaksissa semifinaaleissa ja yhdessä finaalissa. Tuomarina olen tarkka ja näen kyllä kaiken. :D Omasta kilpailukokemuksesta on hyötyä tuomaroinnissa.

Pääsin myös osallistumaan EuroSkills kisoihin, jotka järjeastettiin Ranskassa 2014. Se oli parikisa. Siellä päivät menivät todella nopeasti ja meidän Suomen tiimi oli huippu kiva.

Suosittelen nuoria osallistumaan näihin kisoihin. Ne ovat todella antoisia; ammattitaito ja itsevarmuus kasvavat, sekä pääset tutustumaan samanhenkisiin ihmisiin monilta eri aloilta.